Distributionselektriker är idag eftertraktade på arbetsmarknaden. Om du satsar på att bli distributionselektriker är dina framtidsutsikter mycket goda. Yrket kombinerar praktiskt arbete med teknisk problemlösning. Du arbetar för det mesta utomhus och det passar perfekt för dig som vill ha ett varierande och aktivt jobb. Läs mer om yrket nedan för att ta reda på om distributionselektriker är rätt yrkesval för dig.
Som distributionselektriker har du ett varierande arbete där ingen arbetsdag är den andra lik. Ditt huvudsakliga arbete innebär att underhålla, installera och reparera elnätet och utföra diverse arbeten på kundanläggningar. Arbetet sker till största delen utomhus och i många olika miljöer, både i stad och på landsbygd. Om du vill kan du läsa om Olle, som jobbar som distributionselektriker för att få en inblick i arbetet.
Om du vill bli distributionselektriker via Åsbro Kursgård så har du dessa fyra utbildningar att välja på idag:
Ett unikt tillfälle att bli distributionselektriker om du saknar behörighet eller vill byta yrke via omställningsstöd. Efter avslutad utbildning har du den behörighet som krävs för att söka arbete som distributionselektriker.
Gymnasiet Alléskolan i Hallsberg erbjuder i samarbete med Åsbro Kursgård och energibranschen inriktningen "eldistributionsteknik".
Det här är en yrkesinriktad komvux-utbildning som genomförs i samarbete med Nercia i Örebro. Efter utbildningen får du behörighet att arbeta som distributionselektriker.
Går du el- och energiprogrammet någonstans i Sverige? Fråga om din skola kan erbjuda inriktning distributionselektriker. Alla skolor som vill kan göra det i samarbete med Åsbro Kursgård.
Den här utbildningen till Distributionselektriker är uppdelad i två block, dels grundutbildningen i Örebro (29 veckor), dels påbyggnadsutbildningen på Åsbro Kursgård (28 veckor).
En distributionselektriker arbetar utomhus med lokalnät, låg- och högspänning 0,4-20kV, det så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd.
Distributionselektrikerna arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och markkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer.
Distributionselektrikerns uppdrag är att säkra elförsörjningen till bland annat fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar. Allt för att ett samhälle ska fungera. Det innebär att miljön kan variera från arbete längs vägar och i stadsmiljö, till landbyggd och skogsnatur.
Distributionselektrikern har ett fritt och omväxlande arbete som samtidigt kräver stor kunskap och problemlösningsförmåga.
Distributionselektrikern ställs ofta inför olika utmaningar och behöver vara kreativ och finna tekniska lösningar på ett metodiskt, noggrant och säkert sätt. Kombinationen av praktiskt arbete tillsammans med stundtals totalfokusering och stort ansvar gör arbetet varierande.
Lönen för en distributionselektriker i Sverige kan variera beroende på erfarenhet, plats och arbetsgivare. Generellt sett kan en distributionselektriker ha följande lön:
Utöver grundlönen kan andra faktorer som OB-tillägg (obekväm arbetstid) och jour också påverka den totala lönen.
Inom branschen ges möjlighet till vidareutbildning. Utbildningar inom elkraft och eldistribution finns också inom Yrkeshögskolan.
Om du vill studera till distributionselektriker så finns det flera olika utbildningar att välja på. Ett vanligt sätt att utbilda sig är att gå en förberedande gymnasieutbildning på El- och energiprogrammets och därefter fördjupa sig med inriktning till distributionselektriker. Men det finns även möjlighet att gå Yrkesvux och arbetsmarknadsutbildningar om man vill bli distributionselektriker.
Via Åsbro Kursgård kan du bli distributionselektriker via dessa utbildningar:
Distributionselektriker via El- och energiprogrammet
Distributionselektriker via Yrkesvux (komvux)
Distributionselektriker via Branschskola
När man har varit distributionselektriker och vill göra karriär kan satsa på att bli arbetsledare och/eller vidareutbilda sig till Projektledare Elkraft. Det går även att fördjupa sig inom ett specifikt område, såsom exempelvis utbildningarna Reservkraft för säkrad elförsörjning eller Riskhantering av induktion vid högspänningsledningar.
Det finns ett konstant behov av distributionselektriker hos branschens energiföretag. Om du dessutom kan tänka dig att flytta så är utsikterna att hitta ett jobb snabbt mycket goda.
Om du funderar på att utbilda dig till distributionselektriker, kan det vara bra att känna till om du skulle trivas med yrket.
Att jobba som distributionselektriker passar dig om du föredrar att arbeta utomhus i ur och skur då det är du och dina kollegor som får rycka ut vid problem med exempelvis elnätet när det stormar eller har skett olyckor.
Du bör trivas med ett stort ansvar och ha förmågan att fatta självständiga beslut. Dessutom måste du även trivas med variation och kunna anpassa dig väl till förändringar eftersom både arbetsförhållanden och arbetsuppgifter varierar från dag till dag och ibland från timme till timme. Därför bör du även kunna vara stresstålig när det är skarpt läge.
Du bör även vara lösningsorienterad då du kan komma att ställas inför en mängd olika problem under ett arbetspass. Eftersom du kommer behöva utföra vissa arbetsuppgifter på hög höjd, bör du inte heller vara höjdrädd.
Att jobba som distributionselektriker kan vara riskfyllt och därför ska du alltid arbeta ihop med en kollega. Förmågan att kunna samarbeta är viktig inom yrket, men din främsta uppgift som distributionselektriker är dock att vara mycket noga med säkerheten både för dig och de runt omkring.
Av den anledningen måste du noggrant följa de olika säkerhetsåtgärder som finns och alltid ta det säkra för det osäkra.
framtid.se
Här finns en beskrivning av mer än 2000 olika yrken. Lär dig mer om yrket distributionselektriker.
energiforetagen.se
En branschorganisation med 400 företag inom energibranschen.
Detta gör en distributionselektriker.
ENERGIBRANSCHENS UTBILDNINGSCENTER
Åsbro Kursgård är en naturlig samlingspunkt för företag inom energibranschen och vi har ett nära samarbete med framtida arbetsgivare.