På uppdrag av Arbetsförmedlingen erbjuder Åsbro Kursgård i samarbete med branschföretag en arbetsmarknadsutbildning till distributionselektriker. Målet med utbildningen är att den ska leda till anställning. Utbildningen leder till yrkesbevis distributionselektriker och en ljus framtid inom energibranschen!
Alla som är, eller riskerar att bli arbetssökande och är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka. Du som har 9-årig grundskola läser först grundutbildningen på 29 veckor i Örebro. Du som har elbakgrund eller motsvarande kunskaper kan söka direkt till påbyggnadsutbildningen på 28 veckor. Påbyggnadsutbildningen genomförs hos oss på Åsbro Kursgård, 3 mil söder om Örebro. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar vem som får gå utbildningen.
Se fler utbildningar som leder till yrket distributionselektriker
Dela
2024-04-22
Läs reportaget om Victor! Han studerade 6 månader hos oss och blev distributionselektriker.
Victor flyttade till utbildningen och fick jobb direkt - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Bransch och yrkesorientering start
2025-04-14--2025-04-22 (5 dagar)
Kursstart TOK (Test och Kartläggning)
2025-04-23--2025-05-07 (10 dagar)
Efter godkänd Test och Kartläggning:
Påbyggnadsutbildning
Start: 12 maj 2025
28 veckor
Genomförs i Åsbro
Studietakt
100%
Arbetet som distributionselektriker passar dig som tycker om att arbeta utomhus, självständig och med varierande arbetsuppgifter. Som distributionselektriker arbetar du med lokalnät, låg- och högspänning 0,4-20kV, det så kallade distributionsnäten i städer och på landsbygd. Du arbetar med nybyggnation, underhåll och reparation av både luftledning och markkabel med tillhörande ställverk och transformatorstationer. Ditt uppdrag är att säkra elförsörjningen till fastigheter, industrier, sjukhus, jordbruk och kommunala anläggningar. Allt för att ett samhälle/kommun ska fungera. Detta innebär att miljön du arbetar i kommer att vara väldigt varierande.
Arbetet som distributionselektriker är fritt och omväxlande men kräver samtidigt stor kunskap och problemlösningsförmåga. Distributionselektriker ställs ofta inför olika utmaningar och behöver finna tekniska lösningar på ett metodiskt, noggrant och säkert sätt. Att arbeta utomhus är en naturlig del av arbetet. Kombinationen av praktiskt arbete tillsammans med stundtals totalfokusering och stort ansvar gör arbetet varierande.
Distributionselektriker samverkar med driftcentralen, grävmaskinister och andra aktörer för att genomföra sitt arbete, alltid med säkerheten i fokus. Eftersom en del av ditt arbete kan vara att arbeta med luftledningar, antingen från korgen på en traktor eller genom att klättra i stolpar, är det viktigt att du känner dig bekväm med att arbeta på hög höjd.
I arbetet ingår ofta beredskap och du kan även komma att kallas ut vid höststormar och andra typer av storstörningar på elnätet för att återställa elförsörjningen till drabbade områden.
Denna utbildning vänder sig till dig som är registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och
som har en dokumenterad el-teknisk grundutbildning samt godkänt B-körkort.
Du som genomfört grundutbildningen alternativt har en utbildning från gymnasieskolans El- och Energiprogram (tidigare Elprogrammet) eller har motsvarande utbildning. Du kan även bli antagen för att du har förkunskaper som bedöms vara tillräckliga för att du ska klara utbildningen och bli verksam inom yrkesområdet. Kanske har du erfarenhet från ditt hemland som ät relevanta? Bedömningen sker i samråd mellan Åsbro Kursgård, branschföretag och Arbetsförmedlingen.
Först genom förs en Test och kartläggning om 10 dagar.
Moduler:
Belysningsnät
Högspänningsnät
Lågspänningsnät
Nät-och transformatorstationer
Nätunderhållsarbete i stadsnät
Nätunderhållsarbete på luftledningsnät
Servicekunskap
Arbetsplatsförlagt lärande
Totalt 28 veckor
Arbets-/skyddskläder, utrustning som behövs i utbildningen tillhandahålls av Åsbro Kursgård.
Utbildningen ger dig yrkeskompetens att arbeta som distributionselektriker. Du kommer bland annat få kompetenser i byggnation av hög- och lågspänningsnät, nätdokumentation och ritningsläsning, luft- och jordkabelarbete stationsarbete, klättring i olika stolpkonstruktioner och mycket mer. Du kommer att kunna bedöma risker och utföra ditt arbete enligt branschens elsäkerhetsanvisningar (ESA).
Du får även en rad behörigheter så som; nedtagning av nödställd, arbete på väg, förarbevis terränghjuling som är viktiga för yrket.
Du söker påbyggnadsutbildningen via länk: Påbyggnadsutbildning till Distributionselektriker - Arbetsförmedlingen Region Stockholm Gotland - Stockholm (recruto.se)
I påbyggnadsutbildning ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) som innebär praktik ute på företag. APL-perioden är 6 veckor och utförs med fördel på din hemort. Under APL kommer du att utveckla dina kunskaper tillsammans med en handledare. Du får även möjlighet att visa företaget vem du är och APL:en kan i bästa fall leda till anställning.
Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.
Fritid på Kursgården
För dig som vill träna finns motionshall/gym med bastu. Det finns även ett elljusspår på 2,5 och 5 km för löpning och under vintern används det som skidspår. Längre skidspår finns på andra sidan riksvägen, i Kassmyraområdet. Vi har även en 9-håls discgolfbana,ett pingisrum och en verkstad.
Fritid utanför Kursgården
Till Askersund reser du enkelt med buss 704. Askersund är en trevlig stad nära Vättern och här finns ett stort utbud av olika aktiviteter. Här kan du bowla, gå på bio, besöka caféer och restauranger. Sjöängen, som är en mötesplats för kultur, skola och föreningsliv anordnar olika event och konserter. Går gärna in på visitaskersund.se för mer information.
För dig utan el-teknisk bakgrund och som vill utbilda dig till distributionselektriker.
Förkunskaper som krävs för att du ska kunna gå utbildningen är kunskaper i matematik och svenska som motsvarar godkänt betyg för årskurs 9 i svensk grundskola.
Utbildningen genomförs i Stochholm och Örebro.
Utbildningen är modulindelad och beroende på din förkunskaper och behov kan det vara aktuellt för dig endast går någon eller några av modulerna.
En utbildningsplan tas fram för dig utefter dina förutsättningar.
Först genomförs en bransch - och yrkesorientering och sedan en så kallad Test och kartläggning. Bedömning av vilka moduler du behöver görs av Arbetsförmedlingen.
Moduler:
Datorteknik 1A
Elektromekanik
Energiteknik 1
Mekatronik1
Elkraftsteknik
Praktisk ellära
Elinstallationer
Kommunikationsnät 1
Totalt 29 veckor
Utbildningen bedrivs på svenska, med undantag (för branschens vedertagna begrepp och termer på eventuellt annat språk)
Du söker grundutbildningen via länk
Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan.
Tack för att du kontaktar oss.
Vi återkommer till dig så snart som möjligt.
Hoppsan, det uppstod ett fel när ditt meddelande skickades.
Vänligen försök igen.
ENERGIBRANSCHENS UTBILDNINGSCENTER
Åsbro Kursgård är en naturlig samlingspunkt för företag inom energibranschen och vi har ett nära samarbete med framtida arbetsgivare.