Marcus Attsäter ser nyttan av insatsstyrkan ur elnätsägarens perspektiv
"För individen innebär det en kompetenshöjning och det ökar kunskapsnivån för hela företaget"
Marcus har varit en del av svensk elberedskap länge. Han utförde sin civilpliktstjänst på Åsbro Kursgård och när Svenska kraftnäts insatsstyrka lanserades var det självklart att vara med. Sedan dess har Marcus utvecklats både karriärmässigt och inom insatsstyrkan. Och han ser nyttan av att vara med i insatsstyrkan från elnätsägarens perspektiv.
- Det jag tycker är värdefullt är att få en överblick på hela den svenska elberedskapen. Jag får koll på vilka jag kan ta hjälp av, vilket material som finns att tillgå och hur vi kan reparera elnätet på ett effektivt sätt om det skulle hända något.
I dag arbetar Marcus som projektledare hos Ellevio och ingår även i deras egen störningsorganisation. Inom insatsstyrkan är han lagbas och projektledare för repetitionsövningar. Utöver det så finns ett mångårigt samarbete med Åsbro Kursgård som instruktör för insatsstyrkan.
- Med min erfarenhet är jag väl insatt i hur insatsstyrkan fungerar och vad det ger deltagarna att vara med. På Åsbro Kursgård är många olika företag representerade och det är mycket givande. I det normala så arbetar du oftast med samma gäng, med dina entreprenörer, även under storstörningar, vilket också formar arbetssättet. Det finns ett stort värde i att arbeta tillsammans med människor från andra företag med tanke på samarbete, gruppdynamik, arbetsmetod med mera.
- Jag hoppas att fler företag ser vikten i att ha med sin personal i insatsstyrkan. För individen innebär det en kompetenshöjning och det ökar kunskapsnivån i hela företaget. Erfarenhetsutbytet är fantastiskt! Under utbildningarna spenderas kvällarna åt att prata jobb och utbyta erfarenheter, det är väldigt utvecklande och roligt!
Årliga repetitionsövningar
- Under den årliga övningsveckan tränas hela kedjan i ett störningsscenario där en olycka har en stor påverkan på elnätet. Allting ska repeteras; från första samtalet till driftcentralen och beredningsarbete i fält till materialbeställningar, byggnation av beredskapsstolpar och slutligen tillbaka i drift. Syftet är att träna, utvärdera och utveckla insatsstyrkan. Samtliga insatsstyrkans yrkeskategorier medverkar och samverkar under dessa övningar.
Svenska kraftnäts insatsstyrka är den nationella reparationsresursen för elförsörjning vid krig, terrorhandlingar och naturkatastrofer. Utbildningar och beredskapsövningar sker på Åsbro Kursgård på uppdrag av Svenska kraftnät.
Dela:

