Frågor och svar (FAQ)

Här hittar du svar på frågor vi får. Frågorna har sorterats upp med underrubriker för att du enkelt ska hitta den information du letar efter.


Kursgården & Energibranschen


  • Varför ska man utbilda sig inom energibranschen?

    Här finns jobben

    Energibranschen står inför stora omställningar och är i en expansiv fas. Dagens moderna samhälle och dess behov av elkraft är en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, bytas ut och anpassas till nya moderna system. Nybyggnationer och av befintligt nät är nödvändigt för att möta den växande efterfrågan av el. Framtiden bjuder på ett alltmer högteknologiskt samhälle och branschen står både inför stora investeringar och pensionsavgångar. Det innebär att energibranschen redan nu har ett  stort behov av tekniker inom elkraft, som kan identifiera och åtgärda fel för en tryggad elförsörjning.


    Det finns en stor efterfrågan på kompetent arbetskraft och du som utbildar dig inom el- och energiförsörjning kommer att få ett spännande yrkesliv med många utvecklings- och karriärmöjligheter. Det är en bransch där du utför samhällsnytta och får möjlighet att göra skillnad. Energibranschen är även den arbetsgivaren som rankats högt de senaste åren, som attraktiv arbetsgivare som erbjuder bra arbetsvillkor, löner och som har hög trivsel och låga sjuktal.

  • Vad är fördelarna med att utbilda sig på Åsbro Kursgård?

    En anläggning unik inom elkraft

    Åsbro Kursgård är den främsta aktören på utbildningar inom elkraft. Vår övningsanläggning är helt unik och vi har ett övningsfält på 130 hektar skog och mark vilket är störst i hela Nordeuropa. Här finns alla typer av installationer från 0,4 kV till 400 kV, ledningar, ställverk och stationer. Det finns också en kraftsystemsimulator och ett gediget kabelnät. Hos oss kommer du att få öva alla moment på riktig utrustning, helt spänningslöst, och det kommer att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas i arbetslivet.


    Hög kompetens

    Våra medarbetare har lång erfarenhet själva då de kommer från branschen. De brinner för sitt ämne och drivs av att du ska lyckas i din kommande yrkesroll. 


    Samarbete med branschen

    Åsbro Kursgård har ett nära samarbete med branschen och vi är också en naturlig mötesplats för företag som besöker oss regelbundet på utbildningar. Chansen är stor att du träffar dina framtida arbetskamrater eller arbetsgivare hos oss.

    Ledande branschföretag besöker oss årligen för att berätta om sina respektive arbetsområden och vad dem kan erbjuda som framtida arbetgivare. 


Yh-utbildningar


  • Vad är en Yh-utbildning?

    Yh-utbildningar är eftergymnasiala yrkesutbildningar som är statsfinansierade och CSN-berättigade. De syftar till att hjälpa branscher som har stort anställningsbehov. Yh-utbildningarna är utformade tillsammans med arbetslivet och som även ställer sina arbetsplatser till förfogande under utbildningstiden genom studiebesök och praktikplatser (Lärande i arbete även förkortat LIA)

  • Varför ska man välja en Yh-utbildning?

    En Yh-utbildning är ett effektivt och ett snabbt sätt till att få jobb

    Utbildningarna är framtagna tillsammans med branschföretag för att spegla behovet på arbetsmarknaden och ska leda till anställning efter examen. Innehållet i utbildningarna är noga utvalt för att du ska ha den kompetensen som framtida arbetsgivare söker/kräver vid en nyanställning.


    När du väljer en Yh-utbildning kan du vara trygg med att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden.  Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) beviljar bara utbildningsstarter  till yrkesområden där man ser att det finns ett stort behov på kompetens. Startar en utbildning finns det ett starkt behov!


    Lärande i arbete (LIA)

    Unikt för Yh-utbildningarna är att den del av utbildningen utförs på företag och kallas för Lia. Under Lia-perioderna får du möjlighet att lära känna olika företag och komma underfund med inom vilket arbetsområde som du vill arbeta med. Du kommer även att knyta kontakter och många hittar sin framtida arbetsgivare under dessa perioder. Våra yh-utbildningar består av 1/3 LIA.


    Kostnadsfri utbildning

    Yh-utbildningar är statsfinansierade och kostnadsfria och du är studiemedelsberättigad via CSN.


    Kvalitétsgranskas ofta

    Yh-utbildningar granskas oftare än tillexempel högskole- och universitetutbildningar. Det ger dig en trygghet i att utbildningarna håller en hög  kvalité och att du får med dig de kunskaper som du behöver för att vara eftertraktad i aktuell bransch.


  • Vem kan söka en Yh-utbildning?

    För att du ska bli antagen på en Yh-utbildning måste du ha grundläggande behörighet. Det innebär att du ska ha en gymnasieexamen eller motsvarande kompetens som bedöms likvärdig. Till vissa utbildningar krävs en särskild behörighet.  Läs på våra respektive utbildningar vad som gäller.


    För den som inte uppfyller ett eller flera behörighetekrav  finns det möjlighet att söka utbildningen genom den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det innebär att 20% kan antas till utbildningen utan att uppfylla alla behörighetskrav. 





  • Vad kostar en yh-utbildning?

    Samtliga Yh-utbildningar  är kostnadfria och du är studiemedelsberättigad  via CSN.


Yh-utbildningen till

Servicetekniker Elkraft


  • Vad gör en servicetekniker elkraft?

    Som servicetekniker inom elkraft ser du till att elen transporteras från kraftverken till konsumenten utan störningar. Du arbetar med alla förekommande arbeten på elkraftsanläggningar, apparater och hjälpsystem, med identifiering, analysering och åtgärder. Du arbetar med omfattande ny- och ombyggnationsarbeten, underhålls-, reparations- och servicearbeten.


    En servicetekniker inom elkraft drar nytta av att ha ett intresse inom teknisk problemlösning. Felsökning och reparation på elektrisk utrustning är då en naturlig del i arbetet, där du får utvärdera och analysera mätningar som du genomför för att driftsätta och underhålla en anläggning utifrån en konstruktion och dokumentation. Felsökning sker med mätinstrument och dator, då modernare kontrollutrustningar är programmerade. 


    Åsbro Kursgårds utbildning till Servicetekniker är bred ger dig kompetens att arbeta som:


    • Servicetekniker Elkraft

    • Reläskyddstekniker

    • Reläskyddsprovare

    • Apparat- och kontrolläggningstekniker

    • Stationstekniker Elkraft


  • Hur mycket tjänar en servicetekniker inom elkraft?

    Medellönen för en servicetekniker inom elkraft är cirka 35 000kr (En sammanvägning av olika källor bland annat SCB)

  • Vilka jobb kan jag söka efter utbildningen Servicetekniker Elkraft?

    Efter utbildningen Servicetekniker Elkraft kommer du ha kompetenser att söka arbete som:

    • Servicetekniker inom elkraft
    • Reläskyddstekniker
    • Reläskyddsprovare
    • Apparat och kontrollanläggningstekniker
    • Stationstekniker
    • Elkrafttekniker
    • Distributionselektriker
    • Tekniker inom vindkraft

  • Vem passar som servicetekniker inom elkraft?

    Då arbetet som servicetekniker inom elkraft går ut på att  hitta och åtgärda fel , passar yrket dig som gillar att  analysera och åtgärda fel på elektrisk och teknisk utrustning.  Utbildningen Servicetekniker Elkraft ger dig en mycket bred yrkesroll. Det innebär att du har kompetenser att arbeta med service och underhåll inom  hela elkraftsområdet. 


    Under vår utbildning kommer du att träffa flera olika arbetsgivare som berättar vad de erbjuder som framtida arbetsgivare och du kommer även under LIA-perioderna att få prova på att vara på olika företag. 

  • Hur är utbildningen till Servicetekniker?

    Utbildningen till servicetekniker inom elkraft är bred och ger dig kompetens att arbeta med många olika delar inom elproduktion och distribution. Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Du kommer bland annat att lära dig om elkraftsanläggningar och svenska elkraftsystem och hur man planerar för en elkraftanläggning. Utbildningen  varvar teori med praktiska övningar. Oftast består förmiddagen av teori och sedan praktika övningar på aktuell utrustning. utbildningen är ofta inomhus men sker även utomhus.


    Som regel är det platsförlagd utbildning måndag-onsdag och självstudier torsdag-fredag.  




     


Ställ en fråga

Fick du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss

Share by: